Lyhenteet

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

- A / A +

SFS-kauppa / Ajankohtaista / tarkeitastandardejavesinaytteenotonammattilaisille

Tärkeitä standardeja vesinäytteenoton ammattilaisille

Julkaistu 13.10.2022 - päivitetty 19.10.2022

Nyt suomeksi julkaistut standardit SFS-EN ISO 5667-6 ja SFS-ISO 5667-10 sisältävät ohjeita näytteenottoon joista ja puroista sekä jätevesistä. Standardit on suunnattu erityisesti näytteenottajille, koordinaattoreille, tutkijoille ja kemisteille.

Standardisarja SFS-EN ISO 5667 sisältää 12 osaa, joissa käsitellään laajasti veden laatua ja näytteenottoa. Näytteenottostandardeja on kehitetty erikseen näytteenotolle muun muassa järvistä ja tekoaltaista, jokiympäristöistä, pohjavedestä ja merivedestä. Juuri suomennetut osat 6 ja 10 käsittelevät näytteenottoa, joista ja puroista sekä jätevedestä.

Standardissa SFS-EN ISO 5667-6:2016 + A11 esitetään periaatteet, joita sovelletaan jokien ja purojen näytteenotto-ohjelmien ja -menetelmien suunnitteluun. Se sisältää myös ohjeita joista ja puroista otettujen vesinäytteiden käsittelyyn fysikaalista ja kemiallista arviointia varten. Standardiin julkaistu täydennys (Amendment A10) sisältää kansallisen
A- poikkeaman, joka on voimassa vain Virossa, kunnes se poistetaan standardista. A-poikkeamat esitetään standardin opastavassa liitteessä ZA.

Standardi SFS-EN ISO 5667-10 sisältää yksityiskohtaisia ohjeita näytteiden ottamiseen sekä talous- että teollisuusjätevesistä. Löydät sieltä myös ohjeita näytteenotto-ohjelmien suunnitteluun ja näytteenottomenetelmiin. Ohjeet kattavat kaikki jäteveden muodot eli jäähdytysveden, teollisuus- ja radioaktiivisen jäteveden sekä käsittelemättömän ja käsitellyn talousjäteveden. Standardissa käsitellään myös erilaisia näytteenottomenetelmiä ja niitä koskevia sääntöjä, joilla varmistetaan näytteiden edustavuus.

SFS-ISO 5667-10:2020 Veden laatu. Näytteenotto. Osa 10: Ohje näytteenottoon jätevedestä
117,50 € (alv 0%), 129,25 € (alv 10%)
Vahvistettu 27.11.2020, kieli: suomi/englanti

Samoja standardisoituja menetelmiä tulee käyttää myös kansalliseen velvoitetarkkailuun liittyvissä tutkimuksissa, selvityksissä, seurannoissa ja valvonnassa. Käyttämällä yhdenmukaisia tutkimusmenetelmiä parannetaan tutkimustulosten laatua ja siten vesistöjen tilan vertailua. Ympäristöalan menetelmästandardit takaavat osaltaan luotettavat ja vertailukelpoiset tulokset. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vastaa standardien valmistelusta yhteistyössä asettamiensa kansallisten seurantatyöryhmien sekä eurooppalaisen (CEN) ja kansainvälisen (ISO) standardisointijärjestön kanssa.

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus osallistua standardisointiin?

Osallistumalla olet etulyöntiasemassa, sillä saat ensikäden tietoa toimialaasi vaikuttavista standardeista ja pystyt ottamaan ne huomioon omassa toiminnassasi. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa standardien sisältöön ja pääset verkostoitumaan alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Lue lisää standardisointiryhmistä ja ota yhteyttä SYKEn asiantuntijaan.

Lisätietoja

SYKE
Jari Nuutinen, kemisti
p. 040 724 8795
etunimi.sukunimi@syke.fi