Lyhenteet

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

- A / A +

SFS-kauppa / Ajankohtaista / Yleisohje tunkeumanestetarkastuksen suorittamiseen

Yleisohje tunkeumanestetarkastuksen suorittamiseen

Julkaistu 17.11.2021 - päivitetty 18.11.2021

Standardi SFS-EN ISO 3452-1:2021 tarjoaa menetelmiä kappaleiden pintavirheiden etsintään tunkeumanestetarkastuksen avulla.

Standardissa SFS-EN ISO 3452-1 esitetään tarkastettavan materiaalin pintaan saakka avoimien epäjatkuvuuskohtien, esimerkiksi halkeamien, saumojen, poimujen, huokoisuuden ja liitosvirheiden havaitsemiseen käytetty tunkeumanestetarkastusmenetelmä, jossa käytetään valkoista valoa tai UV-A-säteilyä (365 nm).

Menetelmää sovelletaan pääasiassa metalleille, mutta tarkastus voidaan suorittaa myös muille materiaaleille. Edellytyksenä muiden materiaalien soveltuvuudelle on, että ne eivät saa reagoida tarkastusaineiden kanssa eivätkä olla liian huokoisia. Tarkastukseen soveltuvia ovat esimerkiksi valut, takeet, hitsit ja keraamit.

Standardissa esitetään myös prosessin ja valvonnan tarkastuksen vaatimukset, mutta sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi hyväksymiskriteerinä. Se ei myöskään anna tietoa yksittäisen tarkastusjärjestelmän sopivuudesta erityissovelluksiin eikä vaatimuksia tarkastuslaitteille. Koska tunkeumanestetarkastuksen tekniikat vaativat usein vaarallisten, leimahtavien ja/tai haihtuvien aineiden käyttöä, on tärkeää huomioida työturvallisuutta koskevat säädökset, kuten esimerkiksi optinen säteily. Ihon tai lima kalvon pitkittynyttä tai toistuvaa kontaktia näiden aineiden kanssa pitää välttää. Työskentelyalueilla on oltava riittävä ilmanvaihto, ja niiden on sijaittava etäällä lämmönlähteistä, kipinöistä ja paljaista liekeistä, ottaen huomioon kaikki soveltuvat turvallisuusmääräykset. Tunkeumanestetarkastusaineita ja -laitteita tulee käyttää huolellisesti ja aina valmistajan toimittamien ohjeiden mukaisesti.

Tunkeumanestetarkastuksen standardisarjassa on yhteensä kuusi osaa. Ensimmäinen osa on käännetty suomeksi, muut viisi osaa ovat englanninkielisiä. Standardisarjan osaa kaksi on päivitetty yhtä aikaa ensimmäisen osan kanssa, muut osat ovat vanhempia.

Standardisarjasta hyötyvät erityisesti NDT-tarkastuksia suunnittelevat, tilaavat sekä suorittavat yritykset.

Lisätietoja standardisoinnista

METSTA ry
Mika Vartiainen, asiantuntija
p. 040 544 1579
etunimi.sukunimi@metsta.fi

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus osallistua standardisointiin? Osallistumalla olet etulyöntiasemassa, sillä saat ensikäden tietoa toimialaasi vaikuttavista standardeista ja pystyt ottamaan ne huomioon omassa toiminnassasi. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa standardien sisältöön ja pääset verkostoitumaan alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Lue lisää standardisointiryhmistä ja ota yhteys METSTAn asiantuntijaan.