Lyhenteet

Verkkokauppa

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

SFS-kauppa / Ajankohtaista / Liikuntapaikkojen neulehuopamattojen laatu

Varmista liikuntapaikkojen neulehuopamattojen laatu standardin avulla

Vaatimukset ja testausmenetelmät ulkokäyttöön tarkoitetuille neulehuopamatoille esitetään uudistetussa standardissa. Standardi on hyödyllinen työkalu testauslaboratorioille. Lisäksi standardin avulla liikuntapaikkojen suunnittelijat sekä hankinnoista ja ylläpidosta vastaavat osaavat valita käyttötarkoitukseen parhaimmat neulehuopamatot.

Standardissa SFS-EN 15330-2:2017 määritellään ensisijaisesti ulkokäyttöön tarkoitettujen neulehuopamattojen suorituskykyä ja kestävyyttä koskevat vaatimukset. Standardissa kuvataan muun muassa laboratorioissa suoritettavat testit ja kenttätestit sekä neulehuopamatolle asetettavat vaatimukset. Standardissa annetaan myös opastusta sopivan keinonurmityypin valintaan eri urheilulajeille.

Vaatimuksia sovelletaan julkisiin liikuntapaikkoihin, jotka on tarkoitettu harjoitteluun ja vapaa-ajan käyttöön. Pintarakenteet on jaettu kahteen luokkaan: 1) monitoimikäyttöön suunnitellut pintarakenteet ja 2) ensisijaisesti tennistä varten suunnitellut pintarakenteet.

Monet urheilujärjestöt ovat julkaisseet omia vaatimuksiaan ammattilais- ja kilpakäyttöön liittyen; urheilujärjestöjen vaatimukset voivat erota tässä standardissa esitetyistä vaatimuksista. Kenttien suunnittelijoita kehotetaankin varmistamaan, että käyttöön valitaan pintarakenteita, jotka tarjoavat oikean suorituskyvyn kentällä harjoitettavan lajin suhteen.

Keinonurmien laatuvaatimukset

Standardisarjan SFS-EN 15330 osa 1 kuvaa vaatimukset ulkokäyttöön tarkoitettujen keinonurmien suorituskyvylle, kestävyydelle, tuotteen tunnistukselle ja asennuspaikan testaukselle. Standardissa kuvataan laboratoriossa tehtävien tuotetestien vaatimukset. Näillä varmistetaan, että pinnan pelattavuusominaisuudet ovat määritellyllä tasolla ja pinnan kitka toimii suunnitellulla tavalla pelitilanteessa. Lisäksi varmistetaan, että tuotteiden valmistusmateriaalien laatu on hyväksyttävällä tasolla.

Pintarakenteiden luokitus perustuu urheilulajeihin, joita ovat maahockey, jalkapallo, rugby ja tennis. Lisäksi yksi luokista koskee urheilupuistojen käyttöön tarkoitettuja pintarakenteita.

Muita liikuntapaikkojen pintarakenteita kuvaavia standardeja

Liikuntapaikkojen pintarakenteiden vaatimuksia ja testausta kuvataan myös alla luetelluissa standardeissa.


SFS-EN 15306:en Surfaces for outdoor sports areas. Exposure of synthetic turf to simulated wear
32,60 € (alv 0%), 40,42 € (alv 24%)
Vahvistettu 10.03.2014, kieli: englanti
SFS-EN 13864:en Surfaces for sports areas. Determination of tensile strength of synthetic yarns
32,60 € (alv 0%), 40,42 € (alv 24%)
Vahvistettu 07.03.2005, kieli: englanti
SFS-EN 12228:en Surfaces for sports areas. Determination of joint strength of synthetic surfaces
41,00 € (alv 0%), 50,84 € (alv 24%)
Vahvistettu 28.10.2013, kieli: englanti

Lisätietoja standardisoinnista

Yleinen Teollisuusliitto
Standardisointipäällikkö Pertti Isoniemi
Puh. 050 5700 766
etunimi.sukunimi@ytl.fi