Tässä kansainvälisessä standardissa määritellään kasvualustojen laadunvarmistukseen liittyvät termit sekä kasvualustojen valmistamista koskevat vaatimukset. Standardi koskee kasvualustoja, jotka on tarkoitettu elintarvikkeiden ja rehun mikrobiologiseen analyysiin sekä elintarvikkeiden tai rehun tuotantoympäristöstä otettujen näytteiden ja kaikentyyppisen kulutukseen tarkoitetun tai elintarvikkeiden tuotannossa käytetyn veden mikrobiologiseen analyysiin. Nämä vaatimukset koskevat kaikkia erityyppisiä kasvualustoja, joita valmistetaan mikrobiologisia analyyseja suorittavien laboratorioiden käyttöön. Tässä kansainvälisessä standardissa esitetään myös kriteerit ja menetelmät kasvualustojen toimivuuden testaukseen. Tätä kansainvälistä standardia sovelletaan esimerkiksi seuraaviin kasvualustojen tuottajiin: – kaupalliset toimijat, jotka tuottavat tai jälleenmyyvät käyttövalmiita tai puolivalmisteen muodossa olevia veteen sekoitettavia kasvualustoja tai kuivaelatusaineita – ei-kaupalliset toimijat, jotka toimittavat kasvualustoja kolmansille osapuolille – mikrobiologiset laboratoriot, jotka valmistavat kasvualustoja omaan käyttöönsä.
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Esipuhe (CEN)
Esipuhe (ISO)
Johdanto
1 Soveltamisala
2 Velvoittavat viittaukset
3 Termit ja määritelmät
3.1 Yleiset termit ja määritelmät
3.2 Toimivuuden testauksen termit
3.3 Kasvualustoihin liittyvät termit
3.4 Testauksessa käytettäviin mikro-organismeihin liittyvät termit
4 Laadunvarmistus
4.1 Dokumentaatio
4.2 Säilytys
4.3 Kasvualustojen valmistaminen laboratoriossa
4.4 Valmistettujen kasvualustojen säilyttäminen ja säilyvyysaika
8.4 Kvalitatiivinen yhden putken menetelmä (samentumisen tulkitsemiseen perustuva menetelmä) nestemäisten kasvualustojen toimivuuden testaukseen
9 Laimennusliuosten ja kuljetusalustojen toimivuuden testausmenetelmät
9.1 Yleistä
9.2 Laimennusliuosten testausmenetelmä
9.3 Kuljetusalustojen testausmenetelmä
10 Testitulosten dokumentointi
10.1 Valmistajan antamat tiedot
10.2 Jäljitettävyys
Liite A Elintarvikkeiden, rehun ja veden mikrobiologista analyysia käsittelevissä kansainvälisissä standardeissa käytettävät kasvualustakomponenttien nimet (opastava)
Liite B Varastokannan ja käyttöviljelmän valmistus (velvoittava)
Liite C Toimivuuden testauksen menetelmien vuokaaviot (velvoittava)
Liite D Esimerkki kasvualustojen testaustulosten kirjaamiseen käytettävästä seurantalomakkeesta (opastava)
Liite E Elintarvikemikrobiologiassa yleisesti käytettävien kasvualustojen testikannat ja toimivuuskriteerit (velvoittava)
Liite F Vesimikrobiologiassa yleisesti käytettävien kasvualustojen testikannat ja toimivuuskriteerit (velvoittava)
Liite G Valvontakorttien käyttö kiinteiden kasvualustojen kvantitatiivisen testauksen seurannassa (velvoittava)
Liite H Kasvualustojen laadunvarmistus – ratkaisuja yleisimpiin ongelmiin (opastava)
Liite I Nestemäisten kasvualustojen kvantitatiivinen testaus (opastava)
8.4 Kvalitatiivinen yhden putken menetelmä (samentumisen tulkitsemiseen perustuva menetelmä) nestemäisten kasvualustojen toimivuuden testaukseen
9 Laimennusliuosten ja kuljetusalustojen toimivuuden testausmenetelmät
9.1 Yleistä
9.2 Laimennusliuosten testausmenetelmä
9.3 Kuljetusalustojen testausmenetelmä
10 Testitulosten dokumentointi
10.1 Valmistajan antamat tiedot
10.2 Jäljitettävyys
Liite A Elintarvikkeiden, rehun ja veden mikrobiologista analyysia käsittelevissä kansainvälisissä standardeissa käytettävät kasvualustakomponenttien nimet (opastava)
Liite B Varastokannan ja käyttöviljelmän valmistus (velvoittava)
Liite C Toimivuuden testauksen menetelmien vuokaaviot (velvoittava)
Liite D Esimerkki kasvualustojen testaustulosten kirjaamiseen käytettävästä seurantalomakkeesta (opastava)
Liite E Elintarvikemikrobiologiassa yleisesti käytettävien kasvualustojen testikannat ja toimivuuskriteerit (velvoittava)
Liite F Vesimikrobiologiassa yleisesti käytettävien kasvualustojen testikannat ja toimivuuskriteerit (velvoittava)
Liite G Valvontakorttien käyttö kiinteiden kasvualustojen kvantitatiivisen testauksen seurannassa (velvoittava)
Liite H Kasvualustojen laadunvarmistus – ratkaisuja yleisimpiin ongelmiin (opastava)
Liite I Nestemäisten kasvualustojen kvantitatiivinen testaus (opastava)
ISO 6887-1:1999 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 6887-2:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 2: Specific rules for the preparation of meat and meat products
ISO 6887-3:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 3: Specific rules for the preparation of fish and fishery products
ISO 6887-1:1999 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 6887-2:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 2: Specific rules for the preparation of meat and meat products
ISO 6887-3:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 3: Specific rules for the preparation of fish and fishery products
ISO 6887-4:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 4: Specific rules for the preparation of products other than milk and milk products, meat and meat products, and fish and fishery products
ISO 6887-5:2010 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 5: Specific rules for the preparation of milk and milk products
ISO 6887-6:2013 Microbiology of food and animal feed -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 6: Specific rules for the preparation of samples taken at the primary production stage
ISO 7218:2007 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- General requirements and guidance for microbiological examinations
ISO 7704:1985 Water quality -- Evaluation of membrane filters used for microbiological analyses
ISO 8199:2005 Water quality -- General guidance on the enumeration of micro-organisms by culture