Lyhenteet

- A / A +

Takaisin

SFS-EN ISO 22000 Kumottu

Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmät. Vaatimukset kaikille elintarvikeketjun organisaatioille

Tuote ladattavissa heti Toimitusaika on noin 1 - 2 työpäivää Toimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Soveltamisala
1 Soveltamisala
Tässä kansainvälisessä standardissa määritellään vaatimukset elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmälle, kun elintarvikeketjussa
toimivan organisaation tarvitsee osoittaa kykynsä hallita elintarviketurvallisuutta koskevia vaaroja varmistaakseen, että elintarvikkeet ovat turvallisia niiden nauttimishetkellä.
Standardia voidaan soveltaa kaikenkokoisiin, missä tahansa elintarvikeketjun osassa toimiviin organisaatioihin, jotka haluavat toteuttaa johdonmukaisesti turvallisia tuotteita tuottavan järjestelmän. Tämän kansainvälisen standardin vaatimusten
täyttämiskeinot voidaan saavuttaa käyttämällä sisäisiä tai ulkoisia resursseja tai molempia.
Tässä kansainvälisessä standardissa määritellään vaatimukset, jotka antavat organisaatiolle mahdollisuuden
a) suunnitella ja toteuttaa elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä sekä käyttää ja ylläpitää sitä tarkoituksenaan tarjota tuotteita, jotka käyttötarkoituksensa mukaisesti ovat turvallisia kuluttajalle
b) osoittaa soveltuvien lakisääteisten elintarviketurvallisuusvaatimusten noudattaminen
c) arvioida asiakkaan vaatimukset ja osoittaa yhteisesti sovittujen elintarviketurvallisuuteen liittyvien asiakkaan vaatimusten noudattaminen asiakastyytyväisyyden parantamiseksi
d) viestiä tehokkaasti elintarviketurvallisuusseikoista tavarantoimittajille, asiakkaille ja asiaankuuluville sidosryhmille elintarvikeketjussa
e) varmistaa, että organisaatio toimii ilmoitetun elintarviketurvallisuuspolitiikkansa vaatimusten mukaisesti
f) osoittaa näiden vaatimusten noudattaminen asiaankuuluville sidosryhmille
g) hakea elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmänsä sertifiointia ulkopuoliselta organisaatiolta tai tehdä itsearviointi
vaatimuksenmukaisuudestaan tämän kansainvälisen standardin suhteen.
Kaikki tässä kansainvälisessä standardissa määritellyt vaatimukset ovat yleisiä ja on tarkoitus, että ne soveltuvat kaikille elintarvikeketjun organisaatioille riippumatta koosta tai monitahoisuudesta. Tämä sisältää organisaatiot, jotka ovat suoraan
tai epäsuorasti tekemisissä elintarvikeketjun yhden tai useamman vaiheen kanssa. Suoraan ketjuun liittyviin organisaatioihin sisältyvät muiden muassa rehuntuottajat, sadonkorjaajat, maanviljelijät, valmistusaineiden tuottajat, elintarvikejalostajat,
jälleenmyyjät, ruokapalvelutoimijat, puhtaanapito- ja desinfiointipalvelut sekä kuljetus-, varastointi- ja jakelupalvelut.
Muihin epäsuorasti ketjuun liittyviin organisaatioihin sisältyvät muiden muassa laitteistojen, puhtaanapito- ja desinfiointituotteiden, pakkausmateriaalien ja muiden elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien toimittajat.
Tämä kansainvälinen standardi antaa esimerkiksi pienelle tai vähemmän kehittyneelle organisaatiolle (kuten pienelle maatilalle, pienelle pakkaaja-jakelijalle, pienelle jälleenmyynti- tai ruokapalvelupisteelle) mahdollisuuden ottaa käyttöön organisaation ulkopuolella kehitetty hallintakeinojen yhdistelmä.

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
Tässä julkaisussa ei ole velvoittavia viittauksia
Tekninen komitea
Vahvistuspäivä
06.03.2006
Kumouspäivä
20.07.2018
Painos
1
Sivumäärä
77
Julkaisun kieli
suomi/englanti
Lisätiedot
Uusi versio SFS-EN ISO 22000:2018:en julkaistaan 24.7.2018.
Julkaisukieli englanti. Suomennos valmistuu myöhemmin.

Takaisin