Elintarvikeketjun mikrobiologia. Horisontaalinen menetelmä Listeria monocytogenes –bakteerin ja muiden Listeria –lajien osoittamiseen ja pitoisuuden määrittämiseen. Osa 2: Pitoisuuden määritysmenetelmä
Tuote ladattavissa hetiToimitusaika on noin 1 - 2 työpäivääToimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Tässä asiakirjassa määritellään horisontaalinen menetelmä — L. monocytogenes -bakteerin pitoisuuden määrittämiseen — Listeria-suvun bakteerien pitoisuuden määrittämiseen (mukaan lukien L. monocytogenes -bakteeri). Tätä asiakirjaa sovelletaan — ihmisten tai eläinten ravinnoksi tarkoitettuihin tuotteisiin — elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelyalueilta otettuihin ympäristönäytteisiin. On mahdollista, että joitain näiden lisäksi tunnettuja Listeria-suvun lajeja ei kyetä osoittamaan tai varmistamaan tällä menetelmällä. [3],[6],[9],[11]
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
ISO 11133:2014 Microbiology of food, animal feed and water -- Preparation, production, storage and performance testing of culture media
ISO 11290-1:2017 Microbiology of the food chain -- Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes and of Listeria spp. -- Part 1: Detection method
ISO 6887-1:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 11133:2014 Microbiology of food, animal feed and water -- Preparation, production, storage and performance testing of culture media
ISO 11290-1:2017 Microbiology of the food chain -- Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes and of Listeria spp. -- Part 1: Detection method
ISO 6887-1:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 6887-2:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 2: Specific rules for the preparation of meat and meat products
ISO 6887-3:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 3: Specific rules for the preparation of fish and fishery products
ISO 6887-4:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 4: Specific rules for the preparation of miscellaneous products
ISO 6887-5:2010 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 5: Specific rules for the preparation of milk and milk products
ISO 6887-6:2013 Microbiology of food and animal feed -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 6: Specific rules for the preparation of samples taken at the primary production stage
ISO 7218:2007 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- General requirements and guidance for microbiological examinations
882/2004 Rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta