Lyhenteet

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

- A / A +

SFS-kauppa / Standardit, käsikirjat ja tekijänoikeus

Standardit, käsikirjat ja tekijänoikeus

Julkaistu 28.5.2014 - päivitetty 2.2.2024

Tekijänoikeus

Standardit, SFS-käsikirjat ja muut vastaavat julkaisut ovat tekijänoikeuslain suojaamia teoksia. Kun käyttäjä hankkii tällaisen julkaisun, hän saa tietyt käyttöoikeudet siihen.

Standardin käyttäjän näkökulmasta tekijänoikeuksien loukkaukset saattavat johtaa standardin vääränlaiseen soveltamiseen, jos sisältöön esimerkiksi tehdään harhaanjohtavia muutoksia vaikka tahattomastikin. Koska standardeja myydään standardointityön rahoittamiseksi, tekijänoikeuksien kunnioittaminen on tärkeää standardointijärjestelmän toimivuudelle.

Hankkimianne standardeja saa käyttää vain organisaation sisäisessä toiminnassa. SFS Suomen Standardeilta tulee hankkia julkaisulupa, jos haluat lähettää kopioita standardista eteenpäin esimerkiksi sähköpostitse, ottaa lisäkopioita, tallentaa organisaation sisäiseen verkkoon tai ottaa suoria lainauksia myytäviin tuotteisiin. Standardeja ei saa laittaa julkisille verkkosivuille.

Kenellä on tekijänoikeus?

Standardien ja vastaavien julkaisujen tekijänoikeus on lähtökohtaisesti sillä standardointiorganisaatiolla, jonka työryhmässä julkaisu on valmisteltu.

Suomalaisten SFS-standardien tekijänoikeus on SFS Suomen Standardit ry:llä. SFS-käsikirjojen, eurooppalaisten (SFS-EN ja SFS-EN ISO) standardien ja muiden vastaavien julkaisujen kuten tekniset raportit (CEN/TR) ja tekniset spesifikaatiot (CEN/TS) tekijänoikeus on eurooppalaisella standardointijärjestö CENillä (The European Committee for Standardization CEN) ja/tai CENillä ja jollakin kolmannella organisaatiolla kuten ISOlla (International organization for Standardization) yhdessä.

Sähköteknisen alan standardeilla tarkoitetaan standardeja ja muita julkaisuja, joiden valmistelusta vastaa IEC (International Electrotechnical Commission), CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) ja/tai SESKO ry. Näiden tekijänoikeus on SESKOlla sekä eurooppalaisten standardien SESKOlla ja edellä mainituilla organisaatioilla yhdessä.

Eurooppalaisten ja maailmanlaajuisten (ISO) standardien käännösten tekijänoikeus on SFS:llä, sähköteknisen alan standardeissa (IEC) SESKOlla.

ISO-standardien tekijänoikeus on ISOlla (International Organization for Standardization).

IEC-standardien tekijänoikeus on IEC:llä (International Electrotechnical Commission).

ASTM-standardien tekijänoikeus kuuluu ASTM Internationalille.

IEEE-standardien tekijänoikeus on The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Incorporated IEEE’llä.

Eri maiden kansallisten standardien tekijänoikeus on ao. maan standardoinnista vastaavalla organisaatiolla.

SFS:n tehtävänä on valvoa ISOn ja CENin sekä niiden jäsenten standardien tekijänoikeutta Suomessa.

Mitä julkaisuja tekijänoikeus koskee?

Tekijänoikeuslain suojaamia julkaisuja ovat standardit kuten esimerkiksi SFS-, SFS-EN-, SFS-EN ISO- ja SFS-ISO, ISO, IEC ja EN -standardit, muut standardeja vastaavat julkaisut kuten tekniset raportit (TR) ja tekniset spesifikaatiot (TS), SFS-käsikirjat sekä standardien korjaukset (Cor) ja lisäykset (Amd). Tekijänoikeuslaki koskee myös standardiluonnoksia, esimerkiksi komitealuonnoksia (CD) ja äänestysvaiheessa olevia standardiehdotuksia kuten prEN, FprEN, ISO DIS ja ISO FDIS.

Julkaisujen käyttöoikeus

Standardit yksittäin pdf-tiedostona

SFS-kaupasta voi ladata SFS-, ISO ja IEC-standardeja sekä ASTM-, BS- ja IEEE-standardeja ja muita vastaavia julkaisuja omalle koneelle pdf-tiedostona. Ne voi tallentaa vain yhdelle työasemalle, ja niistä saa ottaa yhden paperitulosteen. Jos tarvitset lisenssejä useammalla käyttäjälle tai laajan kokoelman standardeja, SFS Online -palvelu voi olla fiksu tapa hankkia standardit käyttöönne. Kysy lisää SFS:n asiakaspalvelusta (online@sfs.fi).

SFS toimittaa standardeja pdf-tiedostona myös sähköpostitse. SFS-standardit voi hankkia 1–5 käyttäjälle. Muiden standardointiorganisaatioiden julkaisuista voi hankkia yhden käyttäjän lisenssejä. Jos julkaisu on ostettu SFS-kaupasta tai toimitettu sähköpostitse SFS:stä, sitä ei saa tallentaa esimerkiksi yrityksen intranetiin. Verkkokäyttöä varten tulee pyytää erillinen lupa SFS:n asiakaspalvelusta. Verkkokäytöstä veloitetaan erillinen käyttöoikeusmakus.

Kaikkien pdf-tiedostojen ja paperikopioiden tulee sisältää samat tekijänoikeus-, tavaramerkki- ym. merkinnät kuin alkuperäisen standardin.

Standardit kestotilauksena SFS Online -palvelussa

SFS-, IEC- ja ISO-standardeja sekä ASTM- ja IEEE-standardeja voi hankkia organisaation käyttöön SFS Online -palvelun kautta. Voitte itse valita palveluun kokoelman standardeja. SFS tekee palvelun käytöstä kirjallisen käyttöoikeussopimuksen organisaatiosi kanssa.

SFS Online -palvelun kautta saat oikeuden käyttää standardeja tai niiden kopioita oman organisaation sisäisessä toiminnassa. Tarkemmin online-palvelun kautta käytettävien standardien käyttöoikeudet kuvataan sopimuksessa.

Lainaukset myytävissä tuotteissa

Lainauksia ja tiivistelmiä standardeista voi käyttää myytävissä tuotteissa kuten kirjoissa ja ohjelmistoissa, mutta tällöin tulee pyytää SFS:ltä julkaisulupa etukäteen. Samoin lähdeviittaukset tulee laittaa asianmukaisesti.

SFS veloittaa julkaisuluvasta käyttömaksun, jonka suuruus riippuu standardista tehtävän lainauksen laajuudesta ja myytävän tuotteen painos- tai esimerkiksi latausmäärästä. Lisäksi hinnoittelussa huomioidaan julkaisuluvan mahdollinen vaikutus standardin tulevaan myyntiin.

Lisäkopiot ja -tulosteet

Jos olet hankkinut esimerkiksi yhden kappaleen standardista painettuna tai pdf-tiedostona ja haluat jakaa siitä paperikopioita esimerkiksi sisäisessä kokouksessa, tämä on mahdollista lisämaksua vastaan. Tällöin tulee olla etukäteen yhteydessä SFS:ään. Kaikkien kopioiden tulee sisältää samat tekijänoikeus-, tavaramerkki- ym. merkinnät kuin alkuperäisen standardin. Kopion etusivulla tulee kertoa, että kopiointiin on saatu lupa.

Standardien osittainen kopiointi on sallittua alla esitetyllä tavalla:

  • Opetusta varten opettaja saa kopioida samasta standardista lukukaudessa yhden kappaleen kutakin oppilasta varten. Koko standardia ei saa kopioida, vaan enintään puolet sivumäärästä, ei kuitenkaan yli 10 sivua. Piirtoheitinkalvojen ja muun sähköisen opetusmateriaalin tekeminen on sallittua.
  • Tutkimuksessa saa kopioida omaan käyttöön.
  • Opiskelijoilla on opiskeluun liittyvissä dokumenteissa esimerkiksi. lopputyössään lupa lainata otteita aihetta käsittelevistä SFS-standardeista. Lainausten tekemiseen ISO- ja IEC-standardeista tulee kysyä lupa SFS:stä.
  • Yksityishenkilö saa kopioida vapaasti omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä hankkimaansa standardia. Kopiointi kaupalliseen tarkoitukseen on kiellettyä.

Standardit sisäisessä dokumentoinnissa

Standardeja kannattaa soveltaa ja käyttää organisaation omassa dokumentoinnissa kuten käyttöohjeissa ja oppaissa. Jos standardista kopioidaan otteita dokumenttiin, tulee pyytää etukäteen SFS:n lupa, ellei tästä ole sovittu esimerkiksi online-sopimuksessa. Lupa myönnetään tapauskohtaisesti käytettävän standardiotteen laajuuden mukaan. Ao. dokumentissa tulee kertoa, että standardin lainaamiseen on saatu lupa.

Kenen käyttöön standardi on hankittu?

Standardien alareunassa on ns. vesileima, josta näkyy standardin hankkinut organisaatio ja usein myös vastuuhenkilö. Lisäksi pdf-tiedostona toimitetun standardin etusivulla kerrotaan standardin käyttöoikeuksista.

Lisätietoja tekijänoikeudesta

SFS Suomen Standardit
PL 130, 00101 HELSINKI
puh. 09 149 9331

Kopiosto ry
Hietaniemenkatu 2, 00100 HELSINKI
puh. 09 406 197