Lyhenteet

Verkkokauppa

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

SFS-kauppa / Ajankohtaista / Leikkikenttävälineet standardisarja SFS-EN 1176

Turvallisempaa leikkiä ja peliä standardeilla

Leikkikenttävälineiden turvallisuusvaatimukset kuvaavan standardisarjan SFS-EN 1176 osat 1 - 4 ja 6 on uusittu. Lisäksi on julkaistu uusi standardi siirrettävien pelimaalien vaatimuksista (SFS-EN 16579).

Leikkikenttävälineiden ja pelikenttien turvallisuutta voidaan parantaa standardien avulla. Kun hankitte leikkikentille uusia välineitä tai pelimaaleja, kannattaa siis varmistaa, että ne ovat standardien mukaisia. Myös viranomaiset käyttävät standardeja apua leikkikenttävälineiden vaarallisuuden arviointiin.

Standardisarjan SFS-EN 1176 osassa 1 määritellään yleiset turvallisuusvaatimukset, jotka koskevat julkisille leikkikentille pysyvästi asennettuja leikkikenttävälineitä ja niiden turva-alustoja. Esimerkiksi pomppimisvälineille määritellään maavara, turva-alue, klusteri ja minimiputoamiskorkeus. Välinekohtaiset lisäturvallisuusvaatimukset määritellään sarjan muissa osissa, joista osat 2 - 4 ja 6 on uudistettu.

Muut leikkikenttiä koskevat SFS-standardit löytyvät SFS:n verkkokaupassa aiheen mukaisesti ryhmästä Leikkikentät.

Siirrettävien maalien toiminnalliset ja turvallisuusvaatimukset sekä testausmenetelmät määritellään uudessa standardissa SFS-EN 16579:2018.

Standardia SFS-EN 16579:2018 sovelletaan koulujen kentille ja muille julkisille paikoille asennettuihin pelikenttämaaleihin, joita käytetään otteluissa, harjoittelussa tai vapaa-ajan peleissä sisällä tai ulkona. Erityishuomiota on kiinnitetty mm. maalin kaatumisen estämiseen. Huomaathan, että esimerkiksi isojen jalkapallomaalien ja kevyiden maalien (alle 10 kg) vaatimukset kuvataan eri standardeissa.

Muun muassa jalkapallomaaleja ja muita urheiluvälineisiin ja -laitteiisin liiittyviä SFS-standardeja on koottu SFS:n verkkokaupassa ryhmään Urheiluvälineet ja laitteet.

Lisätietoa standardeista

Lisätietoa leikkikenttävälineitä ja pelikenttämaaleja koskevista standardeista saat SFS:n tapahtumakalenterissa. Sieltä löydät toukokuun lopussa järjestetyn standardien esittelytilaisuuden materiaalit: Arttu Mäkinen Tukesista kertoi standardeista ja kuluttajaturvallisuuslain valvonnasta. Esa Junttila Lappset Group Oy:stä esitteli standardisarjaan SFS-EN 1176 tehdyt muutokset ja uuden pelimaalistandardin.

Lisätietoa standardisoinnista

Yhteinen Toimialaliitto
Asiantuntija Suvi Pasanen
puh. 050 328 5413
etunimi.sukunimi@ytl.fi