Soveltamisala
Tässä asiakirjassa määritellään eurooppalaiset standardit, joiden vaatimukset tuotteiden on täytettävä, jotta ne tukevat väitettä tässä asiakirjassa ilmoitetusta mikrobisidisestä tehosta.
Tässä asiakirjassa määritellään myös termit ja määritelmät, joita eurooppalaisissa standardeissa käytetään.
Asiakirjaa sovelletaan tuotteisiin, joiden antimikrobinen teho perustuu seuraaviin mikrobeihin: elolliset bakteerit (mukaan luettuna mykobakteerit ja legionellabakteerit), bakteeri-itiöt eli endosporit, hiivat, sieni-itiöt ja virukset (mukaan luettuna bakteriofaagit).
Asiakirjan on tarkoitus:
a) mahdollistaa tuotteiden valmistajia valitsemaan oikeat standardit, joiden avulla he voivat toimittaa tuotteensa antimikrobista tehoa koskevaa tietoa
b) mahdollistaa tuotteen käyttäjiä arvioimaan valmistajan antamaa tietoa suhteessa siihen käyttötarkoitukseen, johon he aikovat tuotetta käyttää
c) avustaa toimivaltaisia viranomaisia arvioimaan pesutehoa koskevia väittämiä, jotka valmistaja tai henkilö, joka saattoi tuotteen markkinoille, on tuotteesta ilmoittanut.
Asiakirjaa sovelletaan tuotteisiin, joita käytetään terveydenhuollossa, eläinlääketieteessä, elintarvikealalla, teollisuudessa, kotitalouksissa ja laitoksissa.
Terveydenhuollon alueella (työryhmän WG 1 vastuualue) tätä asiakirjaa sovelletaan kemiallisiin desinfektioaineisiin ja antiseptisiin aineisiin alueilla ja tilanteissa, joissa käsittely desinfektio- tai antiseptisella aineella on lääketieteellisesti perusteltua. Tällaisia tilanteita ovat potilashoito
— sairaalassa, kunnallisessa terveyskeskuksessa, hammasklinikalla ja lääketieteellisissä laboratorioissa, joissa tehdään analyyseja ja tutkimuksia
— koulun ja päiväkodin terveydenhoitajan vastaanotolla sekä hoivakodeissa
— mahdollisesti myös työpaikalla tai kotona. Tämä voi koskea myös palveluntarjoajaa, kuten pesulaa tai ateriapalvelua, joka toimittaa tuotteita suoraan potilaalle.
Eläinlääketieteen käyttöalueella (työryhmän WG 2 vastuualue) tätä asiakirjaa sovelletaan kemiallisiin desinfektioaineisiin ja antiseptisiin aineisiin, joita käytetään karjankasvatuksessa, maataloudessa, eläinlääketieteessä, tuotannossa, kuljetuksessa ja eläinten hävityksessä sekä lääketieteellisissä laboratorioissa, joissa tehdään analyyseja ja tutkimusta. Standardia ei sovelleta kemiallisiin desinfektioaineisiin, joita käytetään eläimen teurastuksen jälkeisessä elintarvikeketjussa tai prosessiteollisuudessa.
Elintarviketeollisuudessa, teollisuudessa, kotitalouksissa ja laitoksissa (työryhmän WG 3 vastuualue) tätä asiakirjaa sovelletaan kemiallisiin desinfektioaineisiin ja antiseptisiin aineisiin, joita käytetään eläin- tai kasviperäisen elintarvikkeen prosessoinnissa, jakelussa ja vähittäismyynnissä. Asiakirjaa sovelletaan myös tuotteisiin, joita käytetään julkisilla alueilla, joissa desinfiointi ei ole lääketieteellisesti perusteltua (kodit, catering-palvelut, koulut, päiväkodit, liikenne, hotellit, toimistot jne.), ja tuotteisiin, joita käytetään pakkauksissa, bioteknologiassa, laboratorioissa (lukuun ottamatta laboratorioita, joissa tehdään lääketieteellisiä tai eläinlääketieteellisiä analyyseja ja tutkimusta), lääke- ja kosmetiikka-alalla jne.
Tätä asiakirjaa sovelletaan myös tehoaineisiin ja kehitteillä oleviin tuotteisiin, joiden ei voida katsoa kuuluvaksi mihinkään aiemmin määriteltyyn alaan.
Tätä asiakirjaa päivitetään säännöllisesti, jotta se sisältäisi viittaukset komiteassa CEN/TC 216 kehitettyjen standardien uusimpiin painoksiin. Riippumatta siitä, mikä painos tämän asiakirjan viittauksissa ilmoitetaan, on lukijan käytettävä aina kunkin standardin uusinta painosta.
Tässä asiakirjassa ei käsitellä menetelmiä, joilla testataan tuotteiden tai tehoaineiden toksikologisia ja ekotoksikologisia ominaisuuksia.
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Palvelualojen työnantajat PALTA ry, puh. 040 579 4393.