Lyhenteet

- A / A +

Takaisin

SFS-EN 1097-6 Kumottu

Kiviainesten mekaanisten ja fysikaalisten ominaisuuksien testaus. Osa 6: Kiintotiheyden ja vedenimukyvyn määrittäminen

Tuote ladattavissa heti Toimitusaika on noin 1 - 2 työpäivää Toimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Soveltamisala
Tämä eurooppalainen standardi määrittelee tyyppitestauksessa ja kiistatapauksissa käytettävät referenssimenetelmät normaalipainoisten kiviainesten ja kevytkiviainesten kiintotiheyden ja vedenimukyvyn määrittämiseen. Muissa tapauksissa, kuten tehtaan sisäisessä laadunvalvonnassa, voidaan käyttää muita menetelmiä, edellyttäen että riittävä korrelaatio referenssimenetelmään on osoitettu. Tässä standardissa kuvataan myös joitakin muita menetelmiä käyttäjien toiminnan helpottamiseksi.
Normaalipainoisten kiviainesten referenssimenetelmät ovat
— verkkokorimenetelmä kiviaineksille, jotka jäävät 31,5 mm seulalle (kohta 7, lukuun ottamatta raidesepelikiviaineksia, joille käytetään liitettä B)
— pyknometrimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 31,5 mm testiseulan ja jäävät 4 mm testiseulalle (kohta 8)
— pyknometrimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 4 mm testiseulan ja jäävät 0,063 mm testiseulalle (kohta 9).
Kohtien 7, 8 ja 9 mukaisesti määritetään kolme erilaista kiintotiheysparametria (uunikuivattu, kyllästetty ja pintakuivattu sekä näennäinen) ja vedenimukyky 24 h kyllästysvaiheen jälkeen. Liitteen B mukaisesti kiintotiheys uunikuivattuna määritetään vesiupotuksen jälkeen kuivaamalla vakiomassaan.
Verkkokorimenetelmää voidaan käyttää vaihtoehtona pyknometrimenetelmälle kiviaineksille, jotka läpäisevät 31,5 mm testiseulan ja jäävät 4 mm testiseulalle. Kiistatapauksessa kohdassa 8 kuvattua pyknometrimenetelmää tulisi käyttää referenssimenetelmänä.
HUOM. 1 Verkkokorimenetelmää voidaan käyttää yksittäisille kiviainesrakeille, jotka jäävät 63 mm seulalle.
HUOM. 2 Kohdassa 8 kuvattua pyknometrimenetelmää voidaan käyttää vaihtoehtona kiviaineksille, jotka läpäisevät 4 mm seulan ja jäävät 2 mm seulalle.
Kevytkiviainesten (liite C) referenssimenetelmä on pyknometrimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 31,5 mm testiseulan ja jäävät 4 mm testiseulalle. Kolme erilaista kiintotiheysparametria ja ja vedenimukyky määritetään esikuivauksen ja 24 h kyllästysvaiheen jälkeen.
Normaalipainoisten kiviainesten kolmea muuta menetelmää voidaan käyttää kiintotiheyden esikuivattuna määrittämiseen:
— verkkokorimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 63 mm testiseulan ja jäävät 31,5 mm testiseulalle (ks. kohta A.3)
— pyknometrimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 31,5 mm testiseulan ja jäävät 0,063 mm testiseulalle (ks. kohta A.4)
— pyknometrimenetelmä kiviaineksille, jotka läpäisevät 31,5 mm testiseulan, mukaan lukien 0/0,063 mm lajite (ks. liite G).
HUOM. 3 Jos vedenimukyky on pienempi kuin noin 1,5 %, näennäinen kiintotiheys arvioida käyttäen liitteessä A kuvattua kiintotiheyden määrittämisen esikuivausmenetelmää.
Liitteessä E kuvattua nopeaa menetelmää voidaan käyttää tehtaan sisäisessä laadunvalvonnassa kevytkiviainesten näennäisen kiintotiheyden määrittämiseen.
Liitteessä H on ohjeita kiintotiheysparametrien ja vedenimukyvyn merkityksestä ja käytöstä.

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry, puh. 09 12 991 (vaihde).
Sisällysluettelo
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
EN 932-1:1996 Tests for general properties of aggregates - Part 1: Methods for sampling
EN 932-2:1999 Tests for general properties of aggregates - Part 2: Methods for reducing laboratory samples
EN 932-5:2012 Tests for general properties of aggregates - Part 5: Common equipment and calibration
Tekninen komitea
Vahvistuspäivä
27.01.2014
Kumouspäivä
04.03.2022
Painos
2
Sivumäärä
46
Julkaisun kieli
suomi

Takaisin