Lyhenteet

- A / A +

Takaisin

SFS-EN 1992-4:2018

Eurokoodi 2. Betonirakenteiden suunnittelu. Osa 4: Betonirakenteissa käytettävien kiinnikkeiden suunnittelu

Tuote ladattavissa heti Toimitusaika on noin 1 - 2 työpäivää Toimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Soveltamisala
1.1 Yleistä
(1) Tässä eurooppalaisessa standardissa esitetään suunnittelumenetelmä kiinnikkeille (kantavien ja ei-kantavien rakennusosien liittäminen kantaviin rakenneosiin), joita käytetään kuormien siirtämiseen betoniin. Tässä suunnittelumenetelmässä käytetään fysikaalisia malleja, jotka perustuvat kokeiden ja numeerisen analyysin yhdistelmään yhdenmukaisesti standardin EN 1990:2002 kohdan 5.2 kanssa. Lisäsäännöt kiinnikkeiden kuormien siirtoon betonirakenneosassa ja edelleen betonirakenneosan tuille on esitetty standardissa EN 1992-1-1 ja tämän EN-standardin liitteessä A. Betonielementteihin tehtaan laadunvalvonnan alaisena asennettavat tilapäisissä nosto- ja käsittelytilanteissa
käytettävät osat lisäraudoituksineen kuuluvat CENin teknisen raportin CEN/TR 15728 soveltamisalaan.
(2) Tämä EN-standardi on tarkoitettu turvallisuuteen liittyviin käyttösovelluksiin, joissa kiinnikkeiden murtuminen saattaa aiheuttaa koko rakenteen tai sen osan sortumisen, aiheuttaa hengenvaaran tai merkittävän taloudellisen vahingon. Tässä yhteydessä soveltamisalaan kuuluvat myös ei-kantavat rakennusosat.
(3) Kiinnityksen tuenta voi olla joko staattisesti määrätty tai staattisesti määräämätön. Jokainen tuki voi koostua
yhdestä kiinnikkeestä tai kiinnikeryhmästä.
(4) Tämä EN-standardi koskee käyttösovelluksia, jotka kuuluvat EN 1992 -standardisarjan soveltamisalaan.
Erityistarkasteluja vaativissa käyttösovelluksissa, kuten esim. ydinvoimaloissa tai väestönsuojissa, muutokset
saattavat olla tarpeellisia.
(5) Tämän EN-standardin soveltamisalaan ei kuulu kiinnitysosan suunnittelu. Kiinnitysosan suunnittelusäännöt on esitetty muissa suunnittelustandardeissa. Tämän EN-standardin kiinnitysosaa koskevat vaatimukset otetaan huomioon.
(6) Tämä asiakirja perustuu ominaislujuuksiin ja etäisyyksiin, jotka on esitetty eurooppalaisessa teknisessä tuoteeritelmässä (ks. liite E). Eurooppalaisessa teknisessä tuote-eritelmässä esitetään vähintään liitteessä E mainitut ominaisuudet kuormitustapauksille, joihin tämän EN-standardin suunnittelumenetelmät perustuvat.
1.2 Kiinniketyypit ja kiinnikeryhmät
(1) Tässä EN-standardissa käytetään kiinnikkeiden suunnitteluteoriaa1) (ks. kuva 1.1), ja tämän standardin soveltamisalaan kuuluvat:
a) valuun asennettavat kiinnikkeet, kuten esim. tyssäkantaiset kiinnikkeet, ankkurikiskot, joissa on kiinteä (esim. hitsattu tai taottu) liitos ankkurin ja kiskon välillä
b) jälkiasennettavat mekaaniset ankkurit, kuten esim. kiila-ankkurit, takakartioankkurit ja betoniruuvit
c) jälkiasennettavat kemialliset ankkurit ja kiilautuvat kemialliset ankkurit.
(2) Muun tyyppisille kiinnikkeille suunnitteluohjeiden muuttaminen saattaa olla tarpeellista.
(3) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, joiden soveltuvuus on osoitettu ja kiinnikkeiden dokumentaatiossa viitataan tähän EN-standardiin ja esitetään tässä standardissa tarvittavia tietoja. Kiinnikkeen soveltuvuus esitetään kiinnikettä koskevassa eurooppalaisessa teknisessä tuote-eritelmässä.
(4) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat yksittäiset kiinnikkeet ja kiinnikeryhmät. Kiinnikeryhmissä kuormat kohdistuvat ryhmän yksittäisiin kiinnikkeisiin yhteisen kiinnitysosan kautta. Tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan kuuluvat vain sellaiset kiinnikeryhmät, joissa kiinnikkeet ovat samaa tyyppiä ja samankokoisia.
(5) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvien valuun asennettavien tyssäkantaisten ja jälkiasennettavien kiinnikkeiden määrä ja sijoittelu on esitetty kuvassa 1.2.
(6) Ankkurikiskoissa ankkurien lukumäärää ei ole rajoitettu.
(7) Betonirakenneosien liittämiseen käytettävät jälkiasennettavat harjakuvioidut betoniterästangot kuuluvat eurooppalaisen teknisen tuote-eritelmän soveltamisalaan.
1.3 Kiinnikkeiden mitat ja materiaalit
(1) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, joiden halkaisija tai kierrekoko on vähintään 6 mm (M6) tai kiinnikkeellä on vastaava poikkileikkauspinta-ala. Kun kiinnikkeitä käytetään staattisesti määräämättömien ei-kantavien järjestelmien kiinnittämiseen kohdan 7.3 mukaisesti, vähimmäiskierrekoko
on 5 mm (M5). Kiinnikkeen halkaisijan enimmäisarvoa ei rajoiteta vetokuormituksessa, mutta leikkauskuormituksessa se rajoitetaan 60 millimetriin.
(2) Standardin EN 1992-4 soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, joiden ankkurointisyvyys on hef ≥ 40 mm. Kun kiinnikkeitä käytetään kohdan 7.3 mukaisesti vain staattisesti määräämättömien ei-kantavien järjestelmien kiinnittämiseen, kiinnikkeiden tehollinen ankkurointisyvyys on vähintään 30 mm ja sisäolosuhteissa 25 mm. Jälkiasennettavista kemiallisista ankkureista vain ne, joiden ankkurointisyvyys on hef ≤ 20d, kuuluvat soveltamisalaan. Kiinnikkeen todellinen ankkurointisyvyys esitetään sitä koskevassa eurooppalaisessa teknisessä tuote-eritelmässä.
(3) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, jotka on valmistettu joko hiiliteräksestä (standardit EN ISO 898-1 ja EN ISO 898-2, EN 10025-1 sekä EN 10080), ruostumattomasta teräksestä (standardit EN 10088-2 ja EN 10088-3, EN ISO 3506-1 ja EN ISO 3506-2) tai taottavasta valuraudasta (standardi ISO 5922). Teräs voi olla pinnoitettu tai pinnoittamaton. Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, joiden teräksen nimellisvetolujuus ≤ 2 fuk 1 000 N / mm . Tämä raja-arvo ei koske betoniruuveja.
1.4 Kiinnikkeen kuormitus
(1) Tämän asiakirjan soveltamisalaan kuuluvien kiinnikkeiden kuormitus voi olla staattista, kvasistaattista, väsyttävää tai maanjäristyskuormitusta. Kiinnikkeen väsytyskuormituksen ja maanjäristyskuormituksen kestävyys on esitetty kyseeseen tulevassa eurooppalaisessa teknisessä tuote-eritelmässä. Tämän EN-standardin
soveltamisalaan eivät kuulu ankkurikiskot, joihin kohdistuu väsytys- tai maanjäristyskuormitus.
(2) Kiinnikkeeseen kohdistuva kuormitus aiheutuu kiinnitysosaan vaikuttavista voimista (esim. vetovoimasta, leikkausvoimasta, taivutus- tai vääntömomentista tai mistä tahansa niiden yhdistelmästä), ja on yleensä aksiaalista vetoa ja/tai leikkausta. Kun leikkausvoima vaikuttaa momenttivarren kanssa, kiinnikkeeseen kohdistuu
taivutusmomentti. Standardissa EN 1992-4 aksiaalisen puristuksen katsotaan siirtyvän betoniin kiinnityksen välityksellä joko suoraan betonipinnalle ilman että kiinnikkeet siirtäisivät voimia tai puristusrasitusta kestävien kiinnikkeiden kautta.
(3) Tämän EN-standardin soveltamisalaan ei kuulu ankkurikiskojen pituusakselin suuntainen leikkausrasitus.
HUOM. Ankkurikiskojen suunnittelusäännöt ankkurikiskon pituusakselin suuntaisille kuormille esitetään CENin teknisessä raportissa CEN/TR 17080 Design of fastenings for use in concrete — Anchor channels — Supplementary rules.
(4) Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluu kiinnikkeiden suunnittelu palotilanteessa (ks. opastava liite D).
1.5 Betonin lujuus ja tyyppi
Tämän EN-standardin soveltamisalaan kuuluvat kiinnikkeet, jotka on asennettu sellaisiin betonirakenneosiin, jotka on valmistettu standardin EN 206 mukaisesta tiivistetystä normaalipainoisesta betonista ilman kuituja lujuusluokkaalueella
C12/15…C90/105. Kiinnikkeen kiinnitysalustan lujuusluokka-alue on esitetty kiinnikkeen eurooppalaisessa teknisessä tuote-eritelmässä ja saattaa olla rajoitetumpi kuin em. lujuusluokka-alue.
1.6 Betonirakenneosan kuormitus
Kiinnikkeet on yleensä hyväksytty käytettäväksi staattisesti kuormitetuissa betonirakenneosissa. Jos betonirakenneosaan kohdistuu väsytys- tai maanjäristyskuormitus, kiinnikkeen hyväksynnän ja eurooppalaisen
teknisen tuote-eritelmän pitää kattaa tämän tyyppinen kuormitus.

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry, puh. 09 12 991 (vaihde).
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
EN 1990:2002 Eurocode - Basis of structural design
EN 1991-1-1:2002 Eurocode 1: Actions on structures - Part 1-1: General actions - Densities, self-weight, imposed loads for buildings
EN 1991-1-2:2002 Eurocode 1: Actions on structures - Part 1-2: General actions - Actions on structures exposed to fire
Direktiivi
305/2011 Rakennustuotteet

http://ec.europa.eu »
Vahvistuspäivä
03.08.2018
Julkaisupäivä
19.11.2019
Painos
1
Sivumäärä
126
Julkaisun kieli
suomi
Lisätiedot
Tämä on nk. ensimmäisen sukupolven eurokoodi, joka on edelleen käytössä Suomessa, kunnes toisen sukupolven eurokoodit otetaan käyttöön. Lisätietoja eurokoodeista www.eurocodes.fi.

Takaisin