Lyhenteet

Verkkokauppa

Takaisin

CEN/TS 17051:2017

Kokovartalokuvaus

Soveltamisala
Tämä tekninen spesifikaatio on tarkoitettu määrittämään kokovartalokuvien kuvamuodot sekä hahmontunnistuksen sovelluksia että kokovartalokuvien tietojen vaihdon sovelluksia varten. Tyypilliset soveltamisalueet ovat
a) ihmisen tekemä tarkkojen kokovartalokuvien tarkastelu
b) ihmisen tekemä henkilöllisyyden todentaminen kokovartalokuvien perusteella
c) automaattinen kokovartalokuvasta tunnistus
d) automaattinen kokovartalokuvasta todennus.
Tavoitteena on mahdollistaa sovellusten teko laajalle joukolle laitteita, joihin sisältyvät rajallisesti muistitilaa sisältävät laitteet. Tämän lisäksi tavoitteena on parantaa hahmontunnistuksen tarkkuutta. Standardisarjaa ISO/IEC 19794 noudatetaan ei pelkästään tiedon esitystapojen suhteen vaan myös kuvausrajoitusten (valot, kuvattavan asento ja ilme jne.), kuvaustilan (sijoittelut, kameran tarkennus jne.) sekä digitaalisen kuvan ominaisuuksien (kuvan erottelutarkkuus, kuvan koko jne.) osalta.
Erityinen maiden välisiä rajanylityksiä koskeva profiili on tarpeen kokovartalokuville. Kokovartalokuvauksen standardisointia tarvitaan, jotta saataisiin tehtyä korkealaatuisia tietokantakuvia tunnistukseen ja todennukseen käytettäessä videovalvonnan ja muiden vastaavien järjestelmien tekemiä kuvia. Nykyisin rajavartijat ottavat kokovartalokuvia käyttäen paikallista ohjeistusta rekisteröintiin, todennukseen, tunnistukseen ja tarkkailulistalta tunnistukseen.
ISO 22311:2012 [10] määrittelee yleisen tulostiedoston esitysmuodon, jonka mukaisesti tietoa voidaan poimia videovalvonnan tiedonkeruun järjestelmästä tarpeellista jatkokäsittelyä varten. ISO/IEC 30137 [6] määrittelee tiedon esitysmuodot säilytystä, tallennusta ja siirtoa varten, kun biometrinen tieto on taltioitu videovalvonnan järjestelmän avulla. EN 62676 [11] määrittelee turvasovellusten käyttöön sopivat videojärjestelmät.
Tämän eurooppalaisen asiakirjan tarkoitus on antaa asiantuntijaohjeita ja suosituksia kokovartalokuvaukseen. Näin erityisesti silloin, kun tarkoituksena on käyttää otettuja kuvia tunnistukseen ja todennukseen joko käyttäen automaattisia tunnistusjärjestelmiä tai ihmisen tekemänä.

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
EN 61966-8:2001
ISO 12233:2017 Photography -- Electronic still picture imaging -- Resolution and spatial frequency responses
Vahvistuspäivä
19.05.2017
Julkaisupäivä
03.10.2017
Painos
1
Sivumäärä
57
Julkaisun kieli
suomi/englanti

Takaisin