Lyhenteet

- A / A +

Takaisin

SFS-EN ISO 6385:2016

Työjärjestelmien ergonomiset suunnitteluperiaatteet

Tuote ladattavissa heti Toimitusaika on noin 1 - 2 työpäivää Toimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Soveltamisala
Tässä kansainvälisessä standardissa määritetään ergonomian perusperiaatteet työjärjestelmien suunnittelun perusohjeiksi sekä määritellään asiaan kuuluvat perustermit. Standardi kuvaa kokonaisvaltaisen työjärjestelmien suunnittelun lähestymistavan, jossa ergonomian asiantuntijat tekevät yhteistyötä muiden suunnitteluun osallistuvien kanssa ja jossa suunnitteluprosessin aikana kiinnitetään tasapainoisella tavalla huomiota inhimillisiin, sosiaalisiin ja teknisiin vaatimuksiin.
Tämän kansainvälisen standardin käyttäjiin lukeutuvat esimiehet, työntekijät (tai heidän edustajansa) ja eri alojen ammattilaiset, kuten ergonomian asiantuntijat, projektipäälliköt ja suunnittelijat, jotka osallistuvat työjärjestelmien suunnitteluun tai uudelleensuunnitteluun. Tämän standardin käyttäjille voi olla hyötyä ergonomiaan (inhimillisiin tekijöihin), teknologiaan, suunnitteluun sekä laadun- ja projektinhallintaan liittyvistä yleistiedoista.
Termiä "työjärjestelmä’" käytetään tässä standardissa tarkoittamaan laajasti erilaisia työskentelytilanteita, mukaan lukien pysyvät ja vaihtuvat työpaikat. Pyrkimyksenä on työjärjestelmien parantaminen, (uudelleen)suunnitteleminen tai muuttaminen. Työjärjestelmä koostuu tietyssä tilassa ja ympäristössä olevien ihmisten ja laitteiden yhdistelmästä sekä näiden osatekijöiden välisestä vuorovaikutuksesta työorganisaatiossa. Työjärjestelmät vaihtelevat monimutkaisuutensa ja ominaisuuksiensa suhteen. Työjärjestelmät voivat olla myös väliaikaisia. Esimerkkeinä erilaisista työjärjestelmistä ovat:
— tuotannon osalta, esimerkiksi kone ja sitä käyttävä henkilö, työntekijä kokoonpanolinjalla
— kuljettamisen osalta, esimerkiksi auto tai kuorma-auto ja sen kuljettaja, henkilöstö lentokentällä
— tukitoimintojen osalta, esimerkiksi kunnossapitotyöntekijä työkaluineen
— kaupallisen työn osalta, esimerkiksi toimistotyöntekijä työpisteellään, etätyöntekijä kannettavan tietokoneen kanssa, kokki ravintolan keittiössä
— muut alat, kuten terveydenhuolto, opetus ja koulutus.
Ergonomian periaatteita tulee noudattaa kaikissa työjärjestelmän elinkaaren vaiheissa konseptoinnista kehittämiseen, toteutukseen ja käyttöönottoon, hyödyntämiseen, huoltoon ja ylläpitoon sekä lopulta käytöstä poistamiseen.
Standardin kokonaisvaltainen lähestymistapa antaa standardin käyttäjille opastusta nykyisiä ja tulevia tilanteita varten.
Tässä standardissa esitettävät määritelmät ja ergonomian johtavat periaatteet koskevat ihmisen hyvinvoinnin, turvallisuuden ja terveyden kannalta optimaalisten työskentelyolosuhteiden suunnittelua, johon sisältyy olemassa olevien taitojen kehittäminen ja uusien hankkiminen, samalla ottaen huomioon teknologinen ja taloudellinen vaikuttavuus ja tehokkuus.
Tässä standardissa esitetyt periaatteet ovat sovellettavissa monenlaisiin toimintatilanteisiin, kuten esimerkiksi koti- ja vapaa-ajalla käytettävien tuotteiden suunnitteluun. Yleisemmän tason kuvaus tässä standardissa esitetyistä periaatteista löytyy kansainvälisestä standardista ISO 26800.
HUOM 1. Tämän kansainvälisen standardin katsotaan olevan ergonomian perusstandardi, josta monet muut yksityiskohtaisempia aihealueita koskevat standardit on johdettu.
HUOM 2. Vaikka järjestelmän elementit voivat olla samankaltaisia, tätä kansainvälistä standardia ei ole tarkoitettu sovellettavaksi työn ulkopuolisissa järjestelmissä (esim. ajoneuvon käyttö yksityistarkoituksessa).

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry, puh. 09 19 231 (vaihde).
Sisällysluettelo
Tuoteryhmä(t)
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
Tässä julkaisussa ei ole velvoittavia viittauksia
Tekninen komitea
Vahvistuspäivä
14.10.2016
Julkaisupäivä
26.01.2021
Painos
2
Sivumäärä
41
Julkaisun kieli
suomi/englanti

Takaisin