Tässä teknisessä spesifikaatiossa määritellään vaatimukset, joiden mukaan laaditaan, toteutetaan ja ylläpidetään tukiohjelmia, jotka auttavat hallitsemaan elintarviketurvallisuuteen kohdistuvia vaaroja. Tätä teknistä spesifikaatiota voidaan soveltaa koosta tai monitahoisuudesta riippumatta kaikkiin organisaatioihin, jotka ovat tekemisissä elintarvikeketjun valmistusvaiheen kanssa ja jotka haluavat toteuttaa tukiohjelmia standardin ISO 22000:2005, kohdassa 7 määriteltyjen vaatimusten mukaisesti. Tätä teknistä spesifikaatiota ei ole suunniteltu eikä tarkoitettu käytettäväksi elintarvikeketjun muissa osissa. Elintarvikkeiden valmistustoimenpiteet ovat luonteeltaan moninaisia, eivätkä kaikki tässä teknisessä spesifikaatiossa määritellyt vaatimukset päde jokaiseen tehdasalueeseen tai prosessiin. Mikäli tehdään rajauksia tai vaihtoehtoisia toimenpiteitä, ne pitää perustella ja dokumentoida standardin ISO 22000:2005, kohdan 7.4 mukaisessa vaara-analyysissä. Rajaukset tai vaihtoehtoiset toimenpiteet eivät saisi vaikuttaa organisaation kykyyn noudattaa näitä vaatimuksia. Tällaisia rajauksia ovat esimerkiksi muut valmistustoimenpiteisiin liittyvät seikat, jotka on lueteltu kohdissa 1), 2), 3), 4) ja 5). Tässä teknisessä spesifikaatiossa määritellään standardin ISO 22000:2005, kohdan 7.2.3 mukaiset yksityiskohtaiset vaatimukset, jotka on otettava huomioon seuraavissa asioissa: a) rakennusten ja niihin liittyvien hyödykkeiden rakentaminen ja pohjaratkaisu b) tilojen pohjaratkaisut, mukaan lukien työtilat ja työntekijöiden tilat c) ilman, veden, energian ja muiden hyödykkeiden lähteet d) tukipalvelut, mukaan lukien jätteiden ja jäteveden käsittely e) laitteiston soveltuvuus puhtaanapitoon, kunnossapitoon ja ehkäisevään kunnossapitoon ja tähän tarvittava helppo pääsy laitteiston luokse f) hankittujen materiaalien hallinta g) ristikontaminaatiota ehkäisevät toimenpiteet h) puhdistus ja desinfiointi i) tuholaistorjunta j) henkilöstön hygienia. Lisäksi tässä teknisessä spesifikaatiossa käsitellään seuraavia seikkoja, joiden katsotaan olevan valmistustoimenpiteiden kannalta olennaisia: 1) uusiokäyttö 2) takaisinvetomenettely 3) varastointi 4) tuoteinformaatio ja kuluttajien tietoisuus 5) elintarviketurvallisuus ja valppaus biologisten riskien ja terrorismin varalta. HUOM. Tahallista kontaminaatiota ehkäisevät toimenpiteet eivät kuulu tämän teknisen spesifikaation soveltamisalaan.
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Esipuhe
Johdanto
1 Soveltamisala
2 Velvoittavat viittaukset
3 Termit ja määritelmät
4 Rakentaminen ja pohjaratkaisut
4.1 Yleiset vaatimukset
4.2 Ympäristö
4.3 Tehdasalueiden sijaintipaikat
5 Tilojen pohjaratkaisut ja toimintatilat
5.1 Yleiset vaatimukset
5.2 Tilasuunnittelu, pohjaratkaisut ja kulkureitit
5.3 Sisätilojen rakenteet ja varustelu
5.4 Laitteiden sijainti
5.5 Laboratoriotilat
5.6 Väliaikaiset tai liikkuvat tilat ja myyntiautomaatit
5.7 Elintarvikkeiden, pakkausmateriaalien, ainesosien ja elintarvikkeisiin kuulumattomien kemikaalien varastointi
6 Tuotantohyödykkeet – ilma, vesi, energia
6.1 Yleiset vaatimukset
6.2 Vesi
6.3 Lämmityskattiloiden kemikaalit
6.4 Ilmanlaatu ja ilmanvaihto
6.5 Paineilma ja muut kaasut
6.6 Valaistus
7 Jätehuolto
7.1 Yleiset vaatimukset
7.2 Jätesäiliöt ja syötäväksi kelpaamattomien tai vaarallisten aineiden säiliöt
7.3 Jätehuolto ja jätteiden poistaminen
7.4 Viemärit ja viemäröinti
8 Laitteiston soveltuvuus, puhdistus ja kunnossapito
8.1 Yleiset vaatimukset
8.2 Hygieeninen suunnittelu
8.3 Tuotteeseen kosketuksissa olevat pinnat
8.4 Lämpötilan säätely- ja seurantalaitteisto
8.5 Tehtaan, välineiden ja laitteiston puhdistus
8.6 Ennalta ehkäisevä ja korjaava kunnossapito
9 Hankittujen materiaalien hallinta
9.1 Yleiset vaatimukset
9.2 Toimittajien valinta ja hallinta
9.3 Materiaalitoimituksia koskevat vaatimukset (raaka-aineet, ainesosat, pakkaukset)
10 Ristikontaminaatiota ehkäisevät toimenpiteet
10.1 Yleiset vaatimukset
10.2 Mikrobiologinen ristikontaminaatio
10.3 Allergeenien hallinta
10.4 Fysikaalinen kontaminaatio
11 Puhdistus ja desinfiointi
11.1 Yleiset vaatimukset
11.2 Puhdistus- ja desinfiointiaineet ja -välineet
11.3 Puhdistus- ja desinfiointiohjelmat
11.4 Paikalla puhdistus (CIP) -menettelyt
11.5 Puhtaanapidon tehokkuuden valvonta
12 Tuholaistorjunta
12.1 Yleiset vaatimukset
12.2 Tuholaistorjuntaohjelmat
12.3 Pääsyn estäminen
12.4 Pesiytyminen ja vahingot
12.5 Seuranta ja havaitseminen
12.6 Hävittäminen
13 Henkilöstön hygienia ja tilat
13.1 Yleiset vaatimukset
13.2 Henkilöstön hygienia- ja WC-tilat
13.3 Työpaikkaruokalat ja ruokailualueet
13.4 Työvaatteet ja suojavaatetus
13.5 Terveydentila
13.6 Sairaudet ja vammat
13.7 Henkilökohtainen hygienia
13.8 Henkilökohtainen käyttäytyminen
14 Uudelleenprosessointi
14.1 Yleiset vaatimukset
14.2 Varastointi, tunnistetiedot ja jäljitettävyys
14.3 Uudelleenprosessoitavan materiaalin käyttö
15 Takaisinvetomenettely
15.1 Yleiset vaatimukset
15.2 Takaisinvetovaatimukset
16 Varastointi
16.1 Yleiset vaatimukset
16.2 Varastointivaatimukset
16.3 Ajoneuvot, kuljetusvälineet ja säiliöt
17 Tuotetiedot ja kuluttajien tietoisuus
18 Elintarviketurvallisuus, biotarkkaavaisuus ja bioterrorismi