Tässä teknisessä spesifikaatiossa määritellään vaatimukset, joiden mukaan laaditaan, toteutetaan ja ylläpidetään tukiohjelmia, jotka auttavat hallitsemaan elintarvikepakkausten valmistamiseen liittyviä elintarviketurvallisuuteen kohdistuvia vaaroja. Tätä teknistä spesifikaatiota voidaan soveltaa koosta tai monitahoisuudesta riippumatta kaikkiin organisaatioihin, jotka valmistavat elintarvikepakkauksia tai välituotteita. Tätä teknistä spesifikaatiota ei ole suunniteltu eikä tarkoitettu käytettäväksi elintarvikeketjun muissa osissa tai toiminnoissa. HUOM. 1 Jos organisaatio tuottaa omat elintarvikepakkauksensa (esim. puhaltaa pullot itse ja muotoilee, täyttää tai sulkee aseptiset tölkit tai pussit), se voi päättää, käyttääkö se tätä teknistä spesifikaatiota. Elintarvikepakkausten valmistustoimenpiteet ovat luonteeltaan moninaisia eivätkä kaikki tässä teknisessä spesifikaatiossa määritellyt vaatimukset päde jokaiseen organisaatioon. Jokaisen organisaation on toteutettava dokumentoitu elintarviketurvallisuuteen kohdistuva vaara-analyysi, joka sisältää kaikki vaatimukset. Mikäli tehdään rajauksia tai vaihtoehtoisia toimenpiteitä, ne on perusteltava elintarviketurvallisuuteen kohdistuvassa vaara-analyysissä. Tämä tekninen spesifikaatio ei ole hallintajärjestelmästandardi. Se on tarkoitettu sellaisten elintarvikepakkausten valmistajien käytettäväksi, jotka haluavat toteuttaa tukiohjelmia standardissa ISO 22000 määriteltyjen vaatimusten mukaisesti. Tämä tekninen spesifikaatio on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä standardin ISO 22000 kanssa. HUOM. 2 Tässä teknisessä spesifikaatiossa termi elintarvike kattaa myös juomat.
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Esipuhe
Johdanto
1 Soveltamisala
2 Velvoittavat viittaukset
3 Termit ja määritelmät
4 Tukiohjelmat (PRP)
4.1 Tehdasalue
4.2 Pohjaratkaisut ja työtila
4.3 Tuotantohyödykkeet
4.4 Jätehuolto
4.5 Laitteiston soveltuvuus, puhdistus ja kunnossapito
4.6 Hankittujen materiaalien ja palveluiden hallinta
4.7 Kontaminaatiota ehkäisevät toimenpiteet
4.8 Puhdistus
4.9 Tuholaistorjunta
4.10 Henkilöstön hygienia ja tilat
4.11 Uudelleenprosessointi
4.12 Takaisinvetomenettelyt
4.13 Varastointi ja kuljetus
4.14 Elintarvikepakkaustiedot ja asiakasviestintä
4.15 Elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja bioterrorismi
Liite A Elintarvikkeiden pakkaussuunnittelun ja pakkausten kehittämisen kannalta olennaisten kohtien vertailu (opastava)