Lyhenteet

- A / A +

Takaisin

SFS-EN 13241:2003 + A2:2016

Teollisuus-, liike- ja toimistorakennusten teollisuusovet sekä autotallin ovet ja portit. Tuotestandardi, toiminnalliset ominaisuudet

Tuote ladattavissa heti Toimitusaika on noin 1 - 2 työpäivää Toimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Soveltamisala
1 |A2> Soveltamisala
1.1 Yleistä
Tässä eurooppalaisessa standardissa esitetään toiminnalliset ominaisuudet (lukuun ottamatta palonkestävyys- ja savun- hallintaominaisuuksia), jotka koskevat teollisuus-, liike- ja toimistorakennusten teollisuusovia, autotallin ovia ja portteja sekä puomeja. Standardin soveltamisalaan kuuluvat ovet, portit ja puomit on tarkoitettu asennettaviksi alueille, joilla ihmiset liikkuvat, ja niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on tavaroiden ja ajoneuvojen ja niiden mukana seuraavien tai niitä ajavien henkilöiden turvallinen kulku teollisuus-, liike- ja toimistorakennuksissa sekä asuinrakennuksissa.

Standardin EN 16034 soveltamisalaan kuuluvat teollisuus-, liike- ja toimistorakennusten teollisuusovien sekä autotallin ovien ja porttien palonkestävyys- ja/tai savunhallintaominaisuudet.

Tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan kuuluvat myös liikerakennusten ovet kuten kaupoissa käytettävät rulo-ovet/rullakalterit, jotka on tarkoitettu pääasiassa henkilöiden eikä ajoneuvojen tai tavaroiden kulkua varten.

Näissä ovissa voi olla ovilehteen sijoitettuja kulkuovia, jotka kuuluvat myös tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan.

Tämän standardin soveltamisalaan kuuluvat ovet, portit ja puomit voivat olla käsi- tai konekäyttöisiä.

Tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan ei kuulu ovien, porttien ja puomien käyttö ympäristössä, jossa sähkö- magneettiset häiriöt ovat standardissa EN 61000-6-3 määritellyn alueen ulkopuolella.

1.2 Rajaukset
Tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan eivät kuulu tuotteet, jotka on suunniteltu erilaiseen käyttöön: — sulkuportit eikä telakan portit — hissien ovet — ajoneuvojen ovet — panssariovet — eläinten tilojen ovet — teatterien tekstiiliesiriput — vaakasuunnassa avautuvat standardin EN 16361 mukaiset konekäyttöiset käyntiovet — pyöröovet (kaiken kokoiset) — rautatiepuomit — vain ajoneuvoille tarkoitetut puomit. Tämän eurooppalaisen standardin soveltamisalaan eivät kuulu ovien radiolaitteet. Jos käytetään radio-ohjauslaitetta, olisi sovellettava myös asianomaisia ETSI-standardeja.

Tässä eurooppalaisessa standardissa ei ole erityisvaatimuksia oville, jotka liikkuvat varastoituneen ihmisvoiman vaikutuksesta, esim. manuaalisesti jännitettyjen jousien avulla.

Tässä eurooppalaisessa standardissa ei ole poistumisteiden ovia koskevia erityisvaatimuksia. Teollisuus-, liike- ja toimisto- rakennusten sekä autotallin ovien ovilehteä ei tavallisesti voida avata turvallisesti ja helposti niiden koon, painon ja/tai toimintatavan vuoksi.

Konekäyttöisten ovien ja porttien meluhaittojen ei katsota olevan merkittävä vaara. Tämän takia tässä eurooppalaisessa standardissa ei ole mitään melua koskevia erityisvaatimuksia konedirektiiviin liittyen.
1.3 Erityiskäyttökohteet
Tätä eurooppalaista standardia tulisi soveltaa myös niihin konekäyttöisiin oviin, jotka on tehty lisäämällä asennettuun käsi- käyttöiseen oveen käyttökoneisto ko. vaatimusten mukaisesti. Liite ZA ei koske tällaisia ovia.
Standardissa esitetään myös vaatimukset ja vaatimusluokat lisäominaisuuksille, joita pidetään tärkeinä tuotteiden kauppaa silmällä pitäen.

Jos ovi on rakennuksen kantavan rakenteen osa, tätä standardia voidaan soveltaa vapaaehtoisena standardina sen lisäksi, että tulee noudattaa myös kantavia rakenteita koskevia määräyksiä, joita tämä standardi ei käsittele. Liite ZA ei koske tällaisia ovia.

Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry, puh. 09 12 991 (vaihde).
Sidokset
Velvoittavat viittaukset
EN 12424:2000 Industrial, commercial and garage doors and gates - Resistance to wind load - Classification
EN 12425:2000 Industrial, commercial and garage doors and gates - Resistance to water penetration - Classification
EN 12426:2000 Industrial, commercial and garage doors and gates - Air permeability - Classification
Direktiivi
2006/42/EC Koneturvallisuus
2004/108/EC Sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC)
305/2011 Rakennustuotteet

http://ec.europa.eu »
Vahvistuspäivä
30.09.2016
Julkaisupäivä
21.03.2017
Painos
2
Sivumäärä
31
Julkaisun kieli
suomi
Lisätiedot
Varmista hEN Helpdeskistä, onko standardin tämä versio CE-merkintään voimassa oleva versio.

Takaisin