Elintarvikeketjun mikrobiologia. Horisontaalinen menetelmä Listeria monocytogenes –bakteerin ja muiden Listeria –lajien osoittamiseen ja pitoisuuden määrittämiseen. Osa 1: Osoitusmenetelmä
Tuote ladattavissa hetiToimitusaika on noin 1 - 2 työpäivääToimitusaika on 3 - 5 työpäivää.
Tässä asiakirjassa määritellään horisontaalinen menetelmä — L. monocytogenes -bakteerin osoittamiseen — Listeria-suvun bakteerien osoittamiseen (mukaan lukien L. monocytogenes). Tätä asiakirjaa sovelletaan — ihmisten tai eläinten ravinnoksi tarkoitettuihin tuotteisiin — elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelyalueilta otettuihin ympäristönäytteisiin. On mahdollista, että joitain näiden lisäksi tunnettuja Listeria-suvun lajeja ei kyetä osoittamaan tai varmistamaan tällä menetelmällä.[5],[10],[12],[14],[25],[26],[27]
Tämän julkaisun valmistelusta Suomessa vastaa SFS Suomen Standardit, puh. 09 149 9331.
Sisällysluettelo
Eurooppalainen esipuhe
Esipuhe (ISO)
Johdanto
1 Soveltamisala
2 Velvoittavat viittaukset
3 Termit ja määritelmät
4 Periaate
4.1 Yleistä
4.2 Esirikastus valikoivassa rikastusliemessä, jonka valikoivien aineiden pitoisuutta on pienennetty (puoli-Fraser-liemi)
4.3 Rikastus valikoivassa rikastusliemessä, jonka valikoivien aineiden pitoisuutta ei ole pienennetty (Fraser-liemi)
4.4 Maljaviljely ja tunnistaminen
4.5 Varmistaminen
5 Kasvualustat ja reagenssit
6 Välineet ja tarvikkeet
7 Näytteenotto
8 Testinäytteen valmistaminen
9 Menettely
9.1 Testinäyte ja alkususpensio
9.2 Esirikastus
9.3 Rikastus
9.4 Maljaviljely ja tunnistaminen
9.5 Listeria monocytogenes -bakteerin tai muiden Listeria-suvun bakteerien varmistaminen
9.6 Morfologisten ja fysiologisten ominaisuuksien sekä biokemiallisten reaktioiden tulkitseminen
ISO 11133:2014 Microbiology of food, animal feed and water -- Preparation, production, storage and performance testing of culture media
ISO 6887-1:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 6887-2:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 2: Specific rules for the preparation of meat and meat products
ISO 11133:2014 Microbiology of food, animal feed and water -- Preparation, production, storage and performance testing of culture media
ISO 6887-1:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 1: General rules for the preparation of the initial suspension and decimal dilutions
ISO 6887-2:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 2: Specific rules for the preparation of meat and meat products
ISO 6887-3:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 3: Specific rules for the preparation of fish and fishery products
ISO 6887-4:2017 Microbiology of the food chain -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 4: Specific rules for the preparation of miscellaneous products
ISO 6887-5:2010 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 5: Specific rules for the preparation of milk and milk products
ISO 6887-6:2013 Microbiology of food and animal feed -- Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination -- Part 6: Specific rules for the preparation of samples taken at the primary production stage
ISO 7218:2007 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- General requirements and guidance for microbiological examinations
882/2004 Rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta