Lyhenteet

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

- A / A +

SFS-kauppa / Ajankohtaista / uudestastandardistaohjeitaymparistoystavallisemmanlng-laitoksensuunnitteluunrakentamiseenjakayttoon

Uudesta standardista ohjeita turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän LNG-laitoksen suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön

Julkaistu 13.11.2023 - päivitetty 17.11.2023

Äskettäin suomennetussa SFS-EN 1473 Nesteytetyn maakaasun laitteistot ja asennukset. Maalla olevien laitteistojen suunnittelu -standardissa annetaan ohjeita nesteytetyn maakaasun (LNG) käsittelystä maalla sijaitsevissa laitoksissa.

LNG-nesteytyslaitoksissa käytettävä kaasu voi olla peräisin kaasukentältä, öljykenttään liittyvästä kaasusta, siirtoputkistosta tai uusiutuvista lähteistä. Standardi sisältää menettelyjä ja käytäntöjä, jotka johtavat nesteytetyn maakaasun laitosten turvalliseen ja ympäristöystävälliseen suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Sitä suositellaan myös käytettäväksi kapasiteetin pullonkaulojen poistamiseen, laitoksen päivittämiseen ja sen käyttöiän pidentämiseen paikallisviranomaisten määrittelemien rajojen puitteissa.

Standardi koskee kaikkia laitoksia, jotka on suunniteltu nesteytetyn maakaasun (LNG) ja maakaasun (NG) nesteyttämiseen, varastointiin, höyrystämiseen, siirtoon ja käsittelyyn, ja joiden nesteytetyn maakaasun varastointikapasiteetti on yli 200 tonnia. Kelluvia ratkaisuja ei käsitellä standardissa SFS-EN 1473.
Pienempiin laitoksiin, joiden varastointikapasiteetti on 5–200 tonnia, sovelletaan standardia SFS-EN 13645.

Standardi on Tukesin Maakaasua koskevien standardien listalla eli noudattamalla standardia katsotaan vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuutta koskevan lain (390/2005) nojalla annettujen säännösten vaatimusten täyttyvän. Standardin käyttäjien tulee noudattaa myös Seveso-, painelaite- ja ATEX-direktiivejä.

Standardista hyötyvät niin LNG-terminaaleja suunnittelevat insinööritoimistot kuin myös kaasualan laitteiden tai palveluiden tuottajat ja toimittajat. Lisäksi standardi on arvokas työkalu tutkimus-, kehitys- ja koulutuslaitoksille. Myös Suomessa sijaitsevat LNG-terminaalit, viranomaiset ja tarkastuslaitokset hyötyvät standardin tarjoamista suuntaviivoista ja määräyksistä.

Lisätietoja

SFS
Virpi Nummisalo
Asiantuntija
040 516 5874
etunimi.sukunimi@sfs.fi