Lyhenteet

Käyttöliittymän kieli: Suomeksi In English

- A / A +

SFS-kauppa / Ajankohtaista / zhycfwzvk

Koneturvallisuuden standardit hallintaan

Julkaistu 20.9.2021

Teknisen raportin ISO/TR 22100 ja siihen kuuluvan uuden tekoälyä käsittelevän osan 5 avulla helpotetaan koneturvallisuusstandardien soveltamista.

Koneturvallisuudella tarkoitetaan koneen teknisiin rakenteisiin, toimintoihin ja varusteisiin sisältyviä ominaisuuksia. Näiden ominaisuuksien avulla suunnittelija ja valmistaja tekevät koneesta sellaisen, että se soveltuu sille tarkoitettuun käyttöön eikä aiheuta tällaisessa käytössä tapaturman vaaraa tai haittaa terveydelle.

Koneturvallisuusstandardien avulla suunnittelutyö helpottuu ja koneen valmistaja voi varmistua, että kaikki lainsäädännön vaatimukset täytetään. Joskus käyttäjät kokevat vaikeaksi ymmärtää, miten koneturvallisuusstandardeja sovelletaan ja miten ne toimivat yhdessä. Tätä varten on julkaistu taustoittava viisiosainen koneturvallisuuden tekninen raportti ISO/TR 22100. Sarja käsittelee koneturvallisuuden erityisalueiden soveltamista eri tapauksissa ja antaa yleisiä ohjeita standardien oikeaan soveltamiseen.

Sarjan ensimmäinen osa käsittelee koneturvallisuuden standardien jaottelua A-, B- ja C-tyyppeihin ja selittää, miten niitä on sovellettava. Osa 2 kuvaa standardien ISO 12100 ja ISO 13849-1 välistä yhteyttä. ISO 13849 käsittelee ohjausjärjestelmien turvallisuutta ja sen käyttäminen on koettu joskus haastavaksi. Kolmannessa osassa kuvataan, miten ergonomiset periaatteet otetaan huomioon koneen suunnittelussa ja koneturvallisuuden parantamisessa. Neljännessä osassa annetaan ohjeita koneenrakentajille koneturvallisuuteen liittyvistä kyberturvallisuusuhista.

ISO/TR 22100 uusi osa 5 käsittelee tekoälyä

Tekoälyn koneoppiminen on nopeasti kehittyvä tekniikka, jota ei ole tähän asti käsitelty koneturvallisuudessa. ISO/TR 22100-5 käsittelee sitä, miten tekoälyn oppiminen voi vaikuttaa koneiden ja konejärjestelmien turvallisuuteen. Raportissa kuvataan, miten riskinarviointiprosessissa voidaan ottaa huomioon vaaratekijät, jotka liittyvät tekoälyn koneoppimiseen koneissa tai konejärjestelmissä.

Turvallisuus voi vaarantua, koska tekoälykoneoppimisen käyttöönotto koneisiin on erittäin monimutkaista. Standardi auttaa koneiden suunnittelijoita kehittämään tarkoituksenmukaisia ratkaisuja erityissovelluksiin.

Kaikki edellä mainitut tekniset raporit ovat hyödyllisiä koneiden suunnittelijoille ja valmistajille. Raporttien antamasta yleiskuvasta hyötyvät myös direktiivien voimaan saattamisesta vastuussa olevat kansalliset viranomaiset, testaus- ja tarkastuslaitokset sekä koneiden käyttäjäorganisaatiot.

Lisätietoja standardisoinnista

METSTA ry
Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija
p. 040 351 0896
etunimi.sukunimi@metsta.fi